Πληροφορίες για τον τουρισμό και πολιτισμό του δήμου Βόλου

Χώροι και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου: αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο “Καστράκι” καθώς και στην περιοχή γύρω από το σημερινό Σέσκλο. Το Σέσκλο κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Στη μέση Νεολιθική εποχή (5η χιλιετία) ο οικισμός αποκτά μια μεγάλη, πρωτοφανή, έκταση. Η περίοδος αυτή ταυτίζεται με τον γνωστό πολιτισμό του Σέσκλου, αλλά λίγο πριν το τέλος της 5ης χιλιετίας η περιοχή ερημώνεται από κάποια καταστροφή, ίσως πυρκαγιά, για περισσότερο από 500 χρόνια και κατοικείται ξανά στην Νεότερη Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία) σε περιορισμένη έκταση και πάνω στο λόφο “Καστράκι”.

Νεολιθικό Διμήνι: Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από τον Βόλο, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Κατοικήθηκε από το τέλος της 5ης χιλιετίας μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα που εκτείνονται πάνω στον λόφο μας δίνουν την εικόνα μιας οργανωμένης νεολιθικής κοινότητας, που παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο: τους έξι λιθόκτιστους περίβολους, που είχαν κατά ζεύγη κτιστεί γύρω από τον οικισμό.

Μυκηναϊκό Διμήνι: Το 1980 στα ΝΑ του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα. Από τον οικισμό έχουν ως τώρα αποκαλυφθεί οκτώ ανεξάρτητες ιδιωτικές οικίες. Επίσης, σώζονται τα θεμέλια ενός μεγάλου μυκηναϊκού μεγάρου, που βρισκόταν σε ηγεμονική θέση με πλήρη εποπτεία του Παγασητικού κόλπου, καθώς και δύο θολωτοί τάφοι βασιλέων της Ιωλκού

Αρχαιολογικός χώρος Νέας Αγχιάλου (Φθιώτιδες Θήβες): Η Αγχίαλος παλαιότερα δεν ονομαζόταν Αγχίαλος αλλά Φθιώτιδες Θήβες .Με το όνομα αυτό είναι γνωστές δύο αρχαίες πόλεις, η μία βρίσκεται κοντά στο χωριό Μικροθήβες, πάνω στο δρόμο Βόλου-Αλμυρού και η άλλη βρίσκεται στη Νέα Αγχίαλο. Η δεύτερη που είχε το όνομα Φθιώτιδες Θήβες κτίστηκε όπου υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη Πύρασος, όπου έχουμε αναφορά στον Στράβωνα .Η θέση της επιβεβαιώθηκε από ανασκαφικές έρευνες που έγιναν το 1907. Μέσα από μια ανασκαφική έρευνα αποδείχθηκε ότι ο χαμηλός λόφος στα ανατολικά της Νέας Αγχιάλου ήταν η ακρόπολη της Πυράσσου. Τα ευρήματα λείψανα της τοιχοποιίας επάλληλων οικισμών και κυρίως κεραμικά σκεύη, ανήκουν στην κλασσική , στη γεωμετρική, στη χαλκή, στη μεσοελλαδική και στη νεολιθική εποχή. Η περιοχή εξακολουθούσε να υπάρχει και τους κατοπινούς αιώνες αλλά παράλληλα είχε και άλλο όνομα «Δημήτριον» .Το λιμάνι της ήταν ζωτικής σημασίας καθώς χρησίμευε στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της Θεσσαλίας. Όμως καταστράφηκε και αυτή το 217 χ από το Φίλιππο. Κατά το 2ο χ αιώνα φθάνει στην ακμή σε επίπεδο πολιτισμού μέχρι και το τέλος του 7 ου αιώνα. Έτσι της αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «χριστιανικές Θήβες».

Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, βρίσκεται ανατολικά του σημερινού χωριού Μικροθήβες και σε απόσταση 4 χλμ. νότια από το σημερινό δήμο Νέας Αγχιάλου και τον Παγασητικό κόλπο. Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατών, το Θέατρο φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικούς αγώνες, και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων.

Αρχαία Δημητριάδα: Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, καταλαμβάνει την ευρύχωρη περιοχή στα νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π.Χ. και για κάποιο διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια, που έχουν εντοπισθεί και ανασκαφεί, εξέχουσα θέση κατέχουν το αρχαίο θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως δόντια. Η έκταση της Αρχαίας Δημητριάδας, η σημασία των μνημείων και η θέση της κοντά στη σύγχρονη πόλη του Βόλου, κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου, που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο στο σύνολό του.

Πευκάκια – Νηλεία: Στα Πευκάκια τοποθετείται η Νηλεία, η πόλη που ίδρυσε ο Νηλέας, ο αδερφός του Πελία. Η κατοίκιση στο χώρο αυτό είναι συνεχής από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή ως την Υστεροελλαδική (4000 – 1100 π.Χ.) και λόγω της επίκαιρης θέσης του εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό σταθμό που συνέδεε την ενδοχώρα με τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά και τη νότια Ελλάδα.

Παλιά – Κάστρο Βόλου: Ο μυκηναϊκός οικισμός στα Παλιά ιδρύεται και ακμάζει κατά το 16ο-15ο αιώνα π.Χ. στη λεγόμενη θέση «Κάστρο» του Βόλου και κατοικείται συνεχώς καθόλη τη διάρκεια της μυκηναϊκής περιόδου. Οι ανασκαφές του Δ. Θεοχάρη στη δεκαετία του ’50 έφεραν στο φως ένα κτιριακό συγκρότημα που ταυτίστηκε με το παλάτι της μυθικής Ιωλκού. Αποκαλύφθηκαν επίσης εργαστήρια κατασκευής χάλκινων αντικειμένων και ένα σημαντικό νεκροταφείο. Ένας μεγάλος θολωτός μυκηναϊκός τάφος του 15ου-14ου αιώνα π.Χ., που βρίσκεται κοντά στον περίβολο της σημερινής εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στη θέση Καπακλί, ανασκάφηκε το 1906 από τον Κουρουνιώτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οικισμός κατοικείται συνέχεια, ήδη από την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού και μετά την ερήμωση των γειτονικών οικισμών στο Διμήνι και τα Πευκάκια στο 12ο αι. π.Χ. και αναδεικνύεται ως ο κυρίαρχος οικισμός στην πεδιάδα του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο. Φαίνεται μάλιστα πολύ πιθανό ότι στο τέλος του 13ου αι. μέρος του πληθυσμού από τους γειτονικούς οικισμούς Διμήνι και Πευκάκια, μετακινείται στα Παλιά. Τη μυκηναϊκή κατοίκηση διαδέχθηκαν οικιστικές εγκαταστάσεις των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, όπως αποκαλύπτουν τα αρχιτεκτονικά ερείπια και τα κινητά ευρήματα.

Πετρομαγούλα: ανάμεσα στους οικισμούς Διμηνίου και Πευκακίων, που ανήκουν στο μεγάλο ανακτορικό κέντρο της Ιωλκού, στα ριζά του λόφου με το όνομα «Παλάτια» βρίσκεται ακόμα ένας προϊστορικός οικισμός στη θέση Πετρομαγούλα, με κατοίκηση της Μέσης, Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής, της Χαλκολιθικής, Μεσοαλλαδικής και Μυκηναϊκής περιόδου.

Παγασαί: Πόλη της Πελασγιώτιδος και επίνειο των Φερών ήδη από τον 7 ο και 6 ο αι. π.Χ. Η πόλη αναφέρεται στο μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Άκμασε στους αρχαϊκούς χρόνους χάρη στο ιερό και μαντείο του Παγασαίου Απόλλωνος, κοντά στον ποταμό Ξηριά. Το 293 π.Χ. συνοικίστηκε στη Δημητριάδα. Σώζονται τείχη με δύο οικοδομικές φάσεις. Το αρχαιότερο (α’ μισό 4 ου αι. π.Χ.) κατεβαίνει από το λόφο του Προφήτη Ηλία μέχρι τη θάλασσα και περικλείει το λιμάνι. Σώζονται 69 από τους τετράγωνους πύργους του. Το νεότερο ελληνιστικό τείχος (3 ος αι. π.Χ.) σχετίζεται με την οχύρωση της Δημητριάδος. Ίσως η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά το συνοικισμό

Αμφανές – Σωρός:
Τα ερείπια της πόλης των Αμφανών βρίσκονται στο κωνικό ύψωμα Σωρός, ανάμεσα στις Παγασές και το Ακρωτήρι Πύρρα (σημερινό Αγκίστρι). Η πόλη ονομάστηκε έτσι από το επίθετο «αμφίφανος», που φαίνεται δηλαδή και από τις δύο πλευρές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη φυσική θέση της πόλης. Αποκαλύφθηκε η Ακρόπολη με την οχύρωσή της, που περικλείει ένα μεγάλο κτίριο που πιθανότατα σχετίζεται με την οικία του ηγεμόνα. Έξω από την Ακρόπολη υπάρχει ναός, ο οποίος αποδίδεται -σύμφωνα με τα επιγραφικά ευρήματα- στον Απόλλωνα. Στα ΒΔ. της πόλης εκτεινόταν το νεκροταφείο της, όπου ανασκάφηκε σημαντικός αριθμός τάφων με πλούσια κτερίσματα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρξε διακοπή κατοίκησης στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογικός χώρος στο λόφο Γορίτσα: ο αρχαιολογικός χώρος στο λόφο Γορίτσα παρουσιάζει ένα καλά διατηρημένο πόλισμα της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στην νοτιανατολική κλιτύ του λόφου και καταλαμβάνει έκταση 400 στρεμμάτων. Ήταν μια ισχυρή πόλη που πιθανά χτίσθηκε από τον Φίλιππο τον Β΄, όταν οχύρωνε στρατηγικές θέσεις στη Μαγνησία. Το όνομα της πόλης μένει ακόμη και σήμερα άγνωστο, αν και κατά καιρούς διάφοροι μελετητές προσπάθησαν να την ταυτίσουν με την Ιωλκό, τη Νήλεια, το Ορμίνιο, τη Δημητριάδα. Τα τείχη της πόλης κτίστηκαν πιθανότατα από τον Κάσσανδρο στα χρόνια ανάμεσα στο 316 και 298 π.Χ. Ο παλμός της ζωής στην πόλη αυτή σταμάτησε σύντομα και οι κάτοικοί της συνοικίστηκαν περί το 294 π.Χ. στην πόλη της αρχαίας Δημητριάδας, σε ένα λόφο στην απέναντι ακτή του Παγασητικού κόλπου. Έτσι η πόλη της Γορίτσας εγκαταλείφτηκε σιγά – σιγά ως το 250 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε.

Αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σπαρτιά – Λατομείο: είναι γνωστός από τις έρευνες του Αρβανιτόπουλου από το 1911 ο οποίος αποκάλυψε ερείπια προϊστορικού οικισμού και κατοίκηση γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών και βυζαντινών χρόνων. Πρόσφατα αποκάλυψαν ιερό αρχαϊκής εποχής κάτω από το λόφο Σπαρτιά δίπλα από τις γραμμές του τραίνου. Χάλκινα και πήλινα αγγεία, μολύβδινα αντικείμενα, όπλα, σιδερένια εργαλεία και πήλινα ειδώλια είναι ορισμένα από τα δεκάδες ευρήματα που βρέθηκαν στο ιερό.

Γλαφυρές: στο λόφο του Προφήτη Ηλία είναι ορατά τα λείψανα μιας αρχαίας τειχισμένης κώμης, ίσως της Γλαφύρας. Η πόλη αναφέρεται στον Ομηρικό «Κατάλογο των Νηών» ότι έλαβε μέρος στην Τρωική Εκστρατεία με 11 πλοία υπό την ηγεμονία των Φερών. Σύμφωνα με το μύθο ιδρύθηκε από το Μάγνητα Γλαφυρό. Εντός του σημερινού οικισμού έχουν ερευνηθεί πέντε μαρμάρινοι κιβωτιόσχημοι τάφοι ελληνιστικών χρόνων. Επίσης διατηρείται σε καλή κατάσταση το πολυγωνικό τείχος το οποίο περιβάλλει την ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Άνω Λεχώνια – Μεθώνη: Αρχαία πόλη των αρχαϊκών χρόνων με οχύρωση, που βρίσκεται στο ύψωμα Νεβεστίκι, στα Άνω Λεχώνια. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, παρατηρείται μετακίνηση του πληθυσμού της στην παραλία των Πλατανιδίων

Μουσεία

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης. Στις αίθουσες του εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το κάστρο του Βόλου, τα Πευκάκια, τη Νεάπολη αλλά και από περιοχές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου, γλυπτά της κλασικής εποχής καθώς και σπάνια αρθρωτά ειδώλια, ανάγλυφα της αλεξανδρινής εποχής από τη Δημητριάδα. Ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα αποτελούν οι σπάνιες γραπτές στήλες του 3ου αι. π.Χ., που διασώζουν στοιχεία ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων σε μαρμάρινα έργα τέχνης.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου: Ο γραφικός σταθμός του Εβαρίστο Ντε Κίρικο παραμένει ίδιος από το 1882, όταν η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων έδωσε την πρώτη ώθηση στην ραγδαία ανάπτυξη της πόλης. Στον όροφο του κτηρίου του σταθμού στεγάζεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, που φιλοξενεί πλούσιο σιδηροδρομικό, κειμηλιακό και τεκμηριωτικό υλικό. Συγκεκριμένα στο μουσείο εκτίθεται ένας μοναδικός για την Ελλάδα πλούτος μικροαντικειμένων, όπως σπάνιες παλιές φωτογραφίες στολές, τηλέγραφοι, ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων του 19ου αιώνα, εργαλεία, ρολόγια σταθμών, ωρογράφοι και “πρωτόγονα” όργανα μέτρησης. Επίσης υπάρχουν αρχεία, έγγραφα, σπάνια βιβλία για τη σιδηροδρομική αρχιτεκτονική, αλλά και ιστορικά ντοκουμέντα και τα μοναδικά σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο και των συνεργατών του -ιδιαίτερης ομορφιάς ακουαρέλες- σχετικά με την κατασκευή της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Μηλεών με το γραφικό τρενάκι του Πηλίου.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα: σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο. Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας ιδρύθηκε το 1926 από τους αδερφούς Τσαλαπάτα. Η συνολική έκτασή του ανέρχεται σε 22.000 τ.μ. Στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Απασχολούσε στην ακμή της λειτουργίας του 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς του σε μηχανήματα, έφθανε τους 300 ίππους. To Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα τερμάτισε τη λειτουργία του το 1978. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε να δημιουργήσει, στους χώρους του κυρίως εργοστασίου (5.000 τ.μ), ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμίας του με το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και των τεχνικών εξειδίκευσης και κατεργασίας των πρώτων υλών. Η μόνιμη έκθεση, που αναπτύσσεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό ενώ ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις διασφαλίζουν, για το κοινό, την άμεση επαφή του με όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων.

Μουσείο Αλέκου Δάμτσα στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο: Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, οφείλει την ονομασία του στον σπουδαίο ιταλό ζωγράφο, που γεννήθηκε στον Βόλο. Στους τρεις ορόφους του κτηρίου εκτίθεται μόνιμα η πινακοθήκη του συλλέκτη Αλέξανδρου Δάμτσα, με 500 περίπου πίνακες από όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα του αιώνα μας. Τα παραπάνω έργα κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή: Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, τη βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δεν σώζονται σήμερα.

Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια: Το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή, γνωστό στους βολιώτες ως το “Σπίτι με το τριαντάφυλλο”, λειτουργεί ως μουσείο – πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Στο σπίτι – μουσείο βρίσκονται 200 περίπου έργα της ζωγράφου αντιπροσωπευτικά της διαδρομής της: προσωπογραφίες της περιόδου της μαθητείας της, τοπιογραφίες, παλιά αρχοντικά και αποδόσεις εσωτερικών εκκλησιών. Το βλέμμα του επισκέπτη θα κερδίσουν όμως και η επίπλωση του σπιτιού, οι αμέτρητες σημειώσεις της ιδιοκτήτριας που βρίσκονται παντού, φωτογραφίες της, προσωπικά αντικείμενα, εκατοντάδες ζωγραφισμένα μπουκάλια και πολλά άλλα που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας..

Τυπογραφικό Μουσείο εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Το Μουσείο της μακροβιότερης ελληνικής επαρχιακής εφημερίδας -αδιάλειπτη έκδοση από το 1898- δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας. Λινοτυπικές μηχανές του 19ου αιώνα ακόμα, πιεστήρια, κόφτρες, εξαρτήματα τυπογραφείων, τραπέζια στοιχειοθεσίας, πλαισιώνονται από το παλιότερο και πληρέστερο αρχείο εφημερίδας στην Ελλάδα (περισσότερες από 1.000.000 σελίδες) και 40 βιτρίνες με ισάριθμα διακεκριμένα ιστορικά πρωτοσέλιδα.

Μουσείο Θεόφιλου: Η οικία Κοντού στην Ανακασιά είναι από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής, καθώς είναι το μοναδικό στο Πήλιο σωζόμενο αρχοντικό με ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα. Η ζωγραφική διακόσμηση του σπιτιού άρχισε από τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ το 1912 και χωρίζεται σε δύο ζώνες. Στην κάτω ζώνη ζωγράφισε διάφορα διακοσμητικά θέματα, όπως μια μεγάλη ποικιλία από γλάστρες με λουλούδια και πουλιά, σιντριβάνια, αγρίμια και σκηνές κυνηγιού. Ακολουθεί η επάνω ζώνη στην οποία βρίσκονται 14 μεγάλοι πίνακες με θέματα παρμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Στο στενό μέρος της σάλας ζωγράφισε τέσσερις Θεούς του Ολύμπου και στον τυφλό τοίχο του ορόφου μια μεγάλη τοπιογραφία με θέμα την Ανακασιά και στο βάθος τη Μακρινίτσα και την Πορταριά.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου:
Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, που χτίστηκε το 1844 και βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της Μακρινίτσας λίγο κάτω από την πλατεία. Πρόκειται για ένα τριώροφο αρχοντικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Ως μουσείο λειτουργεί από το 1994 και σήμερα η λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων που ξεπερνούν τα 1500. Μεταξύ τους μια σειρά τοιχογραφιών λαϊκής ζωγραφικής από αρχοντικά του Πηλίου του 18 και 19ου αιώνα, πλούσια συλλογή φωτογραφιών, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές του τόπου, κιλίμια και υφαντά, χαλκογραφίες, μικροαντικείμενα λαϊκής τέχνης και σημαντικά ιστορικά κειμήλια, όπως το λάβαρο της Επανάστασης του 1878.

Μουσείο Κομπολογιού – παράρτημα μουσείου Ναυπλίου: στεγάζεται σε κτίριο που παλιότερα ήταν «ο Παλιός Φούρνος της Πορταριάς». Το μουσείο αυτό αποτελεί έναν εμπορικό χώρο ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει στοιχεία λαϊκής παράδοσης και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» – Μουσείο Αγροτικής Οικονομίας: στο Κατηχώρι το Δημοτικό Ελαιοτριβείο έχει διαμορφωθεί σε μουσείο, καθώς διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας με όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν από τον 19° αιώνα.

Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Πορταριάς: στο Αρχοντικό Ζούλια ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής (χτίστηκε το 1864). Στεγάζει την αστική κατοικία του Πηλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους Αιγυπτιώτες που επαναγκαταστάθηκαν στο Πήλιο στο δεύτερο μισό του 19ου αι καθώς και τον αστικό τρόπο ζωής. Περιλαμβάνει αίθουσες με την ιστορική και λαογραφική συλλογή του δήμου, φωτογραφίες, μικροαντικείμενα, πίνακες της Χρυσούλας Ζώγια κλπ

Μουσείο Μεταξιού: αποτελεί ένα χώρο με ιδιαίτερη ιστορία. Στο πρώτο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα, το 1924, οι αδερφοί Γεώργιος και Αλέξανδρος Ετμεκτζόγλου, προερχόμενοι από τη Βιθυνία εγκαθίστανται στον αγρό Καραγιάννη και ιδρύουν το Μεταξουργείο «Φρύνη». Το 1995 το κτιριακό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο πρόγραμμα URBAN για την αποκατάσταση του με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης στον πυρήνα των προσφυγικών της Ν. Ιωνίας και τη λειτουργία Μουσείου Προπολεμικής Μεταξοβιομηχανίας. Παράλληλα ο Δήμος Ν. Ιωνίας προχώρησε στην αγορά μηχανημάτων του εργοστασίου, τα οποία τοποθετήθηκαν στο αποπερατωμένο κτίριο.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Ιδρύθηκε το 2004 στη Ν. Ιωνία με σκοπό την προβολή της μνήμης και της ιστορικής έρευνας μέσα από εκθέσεις, μελέτες, προβολές, οργανωμένα αρχεία και συνεργασίες με δίκτυα μουσείων.

Μουσείο Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής: Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από τα Άνω Λεχώνια, πάνω στο δρόμο για τα Καλά Νερά. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Βασιλείου Ανετόπουλου, που έχει τις ρίζες της, από το 1790, στην Απείρανθο ή Λειψάνου της Νάξου, όπου διατηρούσε εργαστήριο Αγγειοπλαστικής. Ο Βαγγέλης Ανετόπουλος εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει στοιχεία για την Αγγειοπλαστική, γι αυτούς που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν. Συγκεντρώνει, επίσης, κεραμικά απ’ όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από μια μεγάλη συλλογή από καλούπια νεοκλασικών κεραμικών που δούλευε ο παππούς του Βασίλης γύρω στα 1900. Τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί στις τρεις αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο του εργαστηρίου.

Λαογραφικό Μουσείο Ν. Αγχιάλου «Το Αλέτρι»: η συλλογή στεγάζεται στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής του Γ. Διονυσίου. Περιλαμβάνει εργαλεία και σκεύη που καλύπτουν διάφορες οικονομικές δραστηριότητες του παρελθόντος: γεωργικά, αμπελοκαλλιέργειες, ποιμενικά και ξυλουργικά, εργαλεία παλιού αλμπάνη (πεταλωτή) φανοποιού. Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά οικιακά σκεύη, αντικείμενα, υφαντά, παραδοσιακές στολές Σαρακατσάνων και Αν. Ρωμυλίας.

Λαογραφικό Μουσείο Ευανθίας Βίγκλα -Θεοχαράκη: Ν. Αγχίαλος. Λειτουργεί εντός της οικίας της Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, με πολλές φορεσιές και εκατοντάδες αντικείμενα που παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ν. Μαγνησίας

Μουσείο Τελωνειακής Ιστορίας Βόλου: Εκθέτει αρχεία, φωτογραφίες, αντικείμενα, στολές κλπ. Στεγάζεται από το 2007 σε παλιά αποθήκη του Τελωνείου (στην παραλία) που είναι και ο φορέας λειτουργίας του.

Μουσείο Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου: Ιδρύθηκε και λειτουργεί στο ανακαινισμένο α΄ όροφο του νεοκλασικού κτηρίου του ζεύγους Ρήγα (αστικό σπίτι), από το 2008. Στο μουσειακό χώρο του μοναδικού αντιπροσωπευτικού δείγματος αστικής και αρχιτεκτονικής κατοικίας του Βόλου, του τέλους του 19ου αι. εκτίθενται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές αντρών και γυναικών, παραδοσιακά κοσμήματα και υφαντά. Επίσης έπιπλα αστικών σπιτιών του Βόλου.

Εντομολογικό Μουσείο Αθ. Κουτρούμπα: Το εντομολογικό μουσείο του δρ. Γεωπονίας Αθανάσιου Κουτρούμπα στο Βόλο, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα είδη και σήμερα περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά.

Παραδοσιακός Ταρσανάς – Μουσείο Χριστόπουλου:
ο παραδοσιακός ταρσανάς αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί συνεχώς από το 1880, κατασκευάζοντας και επισκευάζοντας σκάφη, διατηρώντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις ίδιες παλιές τεχνικές και τα παραδοσιακά συστήματα εργασίας καθώς και τα εργαλεία. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η παραδοσιακή οικία (1890) όπου σ’ ένα δωμάτιο υπάρχει έκθεση του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου.

ΒΟΛΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΕΙΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοτικό Θέατρο Βόλου Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις Πλατεία Ρήγα Φεραίου
Ανοικτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις Πλατεία Ρήγα Φεραίου
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Εκδηλώσεις λόγου Πλατεία Ρήγα Φεραίου
Παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία Βόλου Πολιτιστικές εκδηλώσεις – παραστάσεις Κουταρέλια & Ρήγα Φεραίου
Κτήριο Σπίρερ (ημιόροφος της Βιβλιοθήκης, μικρής χωρητικότητας) Εκδηλώσεις λόγου Μικρασιατών 81
Δημοτικό Ωδείο Βόλου Μουσικές εκδηλώσεις Μεταμορφώσεως 1
Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» Χώρος εκθέσεων και εικαστικών εκδηλώσεων Μεταμορφώσεως 3
Κέντρο Νεότητας «Δίαυλος» Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Τοπάλη 14
Αποθήκες Β’ Τελωνείου Βόλου Χώρος εκθέσεων και εικαστικών εκδηλώσεων Τελωνείο Βόλου
Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» Πολυχώρος με 2 πολυδύναμες αίθουσες εκδηλώσεων Κουμουνδούρου- Ιάσονος
Αμφιθέατρο ΤΕΕ Συνεδριακές εκδηλώσεις Ξενοφώντος – 2ας Νοεμβρίου
Πολυχώρος Τσαλαπάτα Πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις Γιαννιτσών & Λαχανά
Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα Γιαννιτσών & Λαχανά
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – κτήριο Παπαστράτου: αμφιθέατρα Κορδάτου & Σαράτση Συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις Αργοναυτών – Φιλελλήλων
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πεδίον Άρεως: αμφιθέατρα ΤΜΧΠΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων Συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις Πεδίον Άρεως
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Θερινό θέατρο Πολιτιστικό Άλσος
Αίθουσα Συνεδρίων «Μεταξουργείο» Αίθουσα κινηματογραφικών προβολών & συνεδρίων Νικομηδείας – Καραμπατζάκη
Εκθεσιακός Χώρος «Μεταξουργείου» Χώρος εκθέσεων, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας κλπ Νικομηδείας – Καραμπατζάκη
Πολιτιστικό Κέντρο Πολιτιστικός πολυχώρος Πολιτιστικό Άλσος
Αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Τέρμα Λεωφόρου Ειρήνης
ΑΙΣΩΝΙΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Σέσκλου Χώρος εκδηλώσεων και πολιτισμού Σέσκλο
Αίθουσα Δημαρχείου Διμήνι
ΙΩΛΚΟΣ
Αίθουσα εκδηλώσεων Διοργανόνωνται συνέδρια, ημερίδες, συναυλίες κλπ Ανακασιά– Δημοτικό Σχολείο
Σχολή Μουσικής και Χορού Χώρος εκδηλώσεων Ανωμαλιά Αγ. Ονουφρίου
Αρχοντικό Ζαφειρίου Χώρος εκθέσεων, εικαστικών τεχνών, μουσικών εκδηλώσεων κλπ Άγιο Ονούφριο
ΠΟΡΤΑΡΙΑ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πορταριάς Αίθουσα εκδηλώσεων του «Αθανασάκειου Νηπιαγωγείου» Πορταριάς Πορταριά
Φοαυαγιέ Κλειστού Γυμναστηρίου Πορταριάς – Μακρινίτσας Εκθεσιακός χώρος Πορταριά
Υπόγειο Βρεφονηπιακού Σταθμού Άλλης Μεριάς- Ισόγειο Αγροτουριστικού Περιπτέρου Παρουσιάζονται έργα κεντήματος, ταπητουργίας, και λαϊκής χειροτεχνίας Άλλη Μεριά
ΠΟΡΤΑΡΙΑ
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Όλοι οι χώροι χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ. Μακρινίτσα
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου
Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου «Ελένη Ματσούκα»
Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
ΑΓΡΙΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Πορφθρογένη Περιλαμβάνει θέατρο, χώρο εικαστικών τεχνών και χώρο βιβλιοθήκης. Αγριά
ΑΡΤΕΜΙΔΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Λεχώνια
ΑΓΧΙΑΛΟΣ
Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο «Νίκος Σαρμάνης»
Αμφιθέατρο Δημαρχείου

Χώροι Πολιτισμού

Κλασικά Μνημεία στο Δήμο Βόλου

16Μυκηναϊκοί τάφοιΒΕΛΕΣΤΙΝΟ17Ελληνιστική οικίαΒΕΛΕΣΤΙΝΟ18Θολωτοί τάφοιΧΛΟΗ19Αρχαίο Θέατρο Φθ. ΘηβώνΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ20Ναός Ασκληπιού Φθ. ΘηβώνΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ21Αρχαία τείχη Φθ. ΘηβώνΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ

Α/Α ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΗ ‘Η ΧΩΡΙΟ
1 Νεολιθικός οικισμός ΔΙΜΗΝΙ
2 Μυκηναϊκός οικισμός ΔΙΜΗΝΙ
3 Νεολιθικός οικισμός ΣΕΣΚΛΟ
4 Προϊστορικός οικισμός ΒΟΛΟΣ (ΠΕΥΚΑΚΙΑ)
5 Θέατρο αρχαίας Δημητριάδας ΒΟΛΟΣ
6 Προϊστορικός οικισμός ΒΟΛΟΣ (ΠΕΤΡΟΜΑΓΟΥΛΑ)
7 Ανάκτορο αρχαίας Δημητριάδας ΒΟΛΟΣ
8 Τείχη αρχαίας Δημητριάδας ΒΟΛΟΣ
9 Ιερό Κυβέλης ΒΟΛΟΣ
10 Ελληνιστικές και ρωμαϊκές οικίες ΒΟΛΟΣ
11 Ναός του Απόλλωνα ΒΟΛΟΣ (ΣΩΡΟΣ)
12 Πόλη 4ου αι. π.Χ. ΒΟΛΟΣ (ΓΟΡΙΤΣΑ)
13 Αρχαία τείχη ΓΛΑΦΥΡΕΣ
14 Ναός Θαύλιου Δία ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
15 Αρχαία τείχη ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πηγή: ΙΓ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Βυζαντινά Μνημεία στο Δήμο Βόλου

Α/Α ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΗ ‘Η ΧΩΡΙΟ
1 Παλαιόκαστρο ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ
2 Γέφυρα ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ
3 Μιναρές ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ
4 Ι.Μ. Αγ. Λαυρεντίου ΑΓ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
5 Επισκοπή Άνω Βόλου ΑΝΩ ΒΟΛΟΣ
6 Πύργος Σουλεϊμάν ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ
7 Πύργος Κοκοσλή ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ
8 Πύργος Ολύμπιου ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ
9 Λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής ΠΛΑΤΑΝΙΔΙΑ
10 Βασιλική Β’ και τετράκογχος ναός ΠΛΑΤΑΝΙΔΙΑ
11 Αρχαιολογικός Χώρος Δημητριάδος – Παγασών – Νηλείας ΠΑΓΑΣΕΣ
12 Παλαιοχριστιανική Βασιλική στα “Παληά” ΒΟΛΟΣ
13 Λουτρό τουρκοκρατίας (χαμάμ) στα “Παληά” ΒΟΛΟΣ
14 Βυζαντινός Ναός Ταξιαρχών ΒΟΛΟΣ
15 Κωδωνοστάσιο Αγ. Νικολάου ΒΟΛΟΣ
16 Αγία Τριάδα ΒΟΛΟΣ
17 Ναός Υπαπαντής ΔΙΜΗΝΙ
18 Πυργόσπιτο ιδιοκτ. Καντόλα ΔΙΜΗΝΙ
19 Ι.Ν. Παναγίας Μεγαλογένης ΚΑΤΗΧΩΡΙ – ΔΡΑΚΕΙΑ
20 Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου ΚΑΤΗΧΩΡΙ
<21/td> Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
22 Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
23 Παρεκκλήσιο Αγ. Νικολάου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
24 Παρεκκλήσιο Αγ. Μαγδαληνής ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
25 Παρεκκλήσιο Αγ. Πάντων ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
26 Πύργος Σκοτεινώτη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
27 Αρχαιολογικός Χώρος Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΣ
28 Ι.Μ. Αγ. Κωνσταντίνου ΠΟΡΤΑΡΙΑ
29 Ι.Ν. Παναγίας Πορταρέας ΠΟΡΤΑΡΙΑ
30 Ι.Ν. Παναγίτσας & Αγ. Συμεώνος ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Πηγή: 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Νεώτερα Μνημεία στο Νομό Μαγνησίας

Α/Α ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΗ ‘Η ΧΩΡΙΟ
1 Οικία Χ. Κοντού ΑΝΑΚΑΣΙΑ
2 Φούρνος Βελέντζα ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ
3 “ΘΕΟΞΕΝΕΙΑ” ΠΟΡΤΑΡΙΑ
4 Αρχοντικό Α. Στέλλου ΑΓ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
5 Αρχοντικό Κανταρτζή ΑΓ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
6 Κρήνη Κεντρικής Πλατείας ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
7 Τραινάκι Πηλίου ΠΗΛΙΟ
8 Παλιό Ξενοδοχείο Λιάντζουρα ΑΓ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
9 Αρχοντικό Γ. Ζαφειρίου ΑΓ. ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ
10 Βίλλα Κοντού ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ
11 Αρχοντικό Τοπάλη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
12 Αρχοντικό Τζοάνου ΑΝΑΚΑΣΙΑ
13 Αρχοντικό Γουργιώτη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
14 Αρχοντικό Γ. Ζούλια ΠΟΡΤΑΡΙΑ
15 Βίλα Χατζηκυριαζή ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ
16 Αρχοντικό Γκλαβάνη ΑΓ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
17 Αρχοντικό Τριανταφύλλου ΔΡΑΚΕΙΑ
18 Αρχοντικό Καραβέργου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
19 Αρχοντικό Τσιμώνου ΠΟΡΤΑΡΙΑ
20 Αρχοντικό Βατσαρέα ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
21 Πυργόσπιτο Μαργαρίτη ΑΝΩ ΒΟΛΟΣ
22 Λύκειο Ελληνίδων ΒΟΛΟΣ
23 Αρχοντικό Βλαχλή ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
24 Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου ΒΟΛΟΣ
25 Αρχοντικό Χατζηκώστα ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
26 Αρχοντικό Χατζηαργύρη ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ
27 Αρχοντικό Κανταρτζή ΠΟΡΤΑΡΙΑ
28 Κινηματοθέατρο “Αχίλλειον” ΒΟΛΟΣ
29 Αρχοντικό Αξέλου – Σιτσιλιάνου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
30 Αρχοντικό Ξηραδάκη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
31 Αρχοντικό Μουσλή ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
32 Αρχοντικό Τσιμπούκη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
33 Κτήριο “Κίτρινης Αποθήκης” ΒΟΛΟΣ
34 Τσιτσιλιάνειο Νοσοκομείο ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ
35 Εργατικό Κέντρο Βόλου ΒΟΛΟΣ
36 Κτήριο Μαυράκη – Βατσαρέα ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
37 Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα ΒΟΛΟΣ
38 Μέγαρο Σαφαροπούλου ΒΟΛΟΣ
39 Νεκροταφείο Ταξιαρχών Βόλου – Ν. Ιωνίας ΒΟΛΟΣ
40 Αρχοντικό Μαύρου ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
41 Αρχοντικό Ζησάκη ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Πηγή: 5η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
1. ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ
2. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
3. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
4. CINE ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ- ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ- ΙΩΛΚΟΥ

A) Πρώην Δήμος Πορταριάς
Μάιος – «Γιορτή Λουλουδιών» πραγματοποιείται στην Άλλη Μεριά, σε συνεργασία με το τοπικό Συμβούλιο Άλλης Μεριάς και τους τοπικούς παραγωγούς.
Ιούλιος – «Γιορτή Τσίπουρου» στο Κατηχώρι σε συνεργασία με το τοπικό Συμβούλιο Κατηχωρίου και τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κατηχωρίου «Χείρων Κένταυρος». Αναπαράσταση παραγωγής Τσίπουρου με τον Παραδοσιακό τρόπο.
Ιούλιος – «Γιορτή Λουκάνικου» στις Σταγιάτες σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σταγιατών «Άγιος Σεραφείμ».
Αύγουστος – «Αναβίωση Εθίμων Πηλιορείτικου Γάμου» σε συνεργασία με τον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορμίνιο» Πορταριάς και των κατοίκων της περιοχής. Η αναβίωση πραγματοποιείται 35 χρόνια και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της περιοχής.
Αύγουστος – «Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» σε συνεργασία με τον IOV. Πραγματοποιείται σε 4 ημέρες. Τα συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέπτονται και κοντινές περιοχές και παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους σε συνεργασία με άλλους Δήμους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
«Ελιά του Ήλιου η Θυγατέρα» σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Πορταριάς, το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς και το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» στο Κατηχώρι Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους, ομάδες, γονείς, φοιτητές και περιλαμβάνει ξενάγηση, παιχνίδια, εικαστικά εργαστήρια.
«Ταξίδια στο Χτες με μια φωτογραφία» σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Πορταριάς και το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Πορταριάς, παιχνίδια, παραμύθια, θεατρικά δρώμενα και εικαστικά εργαστήρια.
«Τίποτα δεν Πάει Χαμένο» σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Πορταριάς , το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς και το Βιωματικό Σχολείο Αθηνών. Είναι ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει ενημέρωση για θέματα ανακύκλωσης μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια, υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικά εργαστήρια, επισκέψεις.
«Κενταύρειες Διαδρομές» ένα πρόγραμμα περιήγησης μονοπατιών με σκοπό τη γνωριμία με τη φύση, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της περιοχής. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Πορταριάς, τους τοπικούς Συλλόγους και τους ιππικούς ομίλους της περιοχής.
Εθνικές εορτές: 28 Οκτωβρίου- 25 Μαρτίου.
Θρησκευτικές εορτές: Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου και Αγίων Αναργύρων, την 1η Ιουλίου.

Πανηγύρια
Αγίας Τριάδας Πορταριάς, τον Ιούνιο (κινητή εορτή).
Παναγίας Μεγαλογένους, στις 24 Αυγούστου.
Αγίου Αθανασίου Σταγιατών, στις 2 Μαΐου.
Αγίου Αθανασίου Άλλης Μεριάς, με τη Γιορτή των Λουλουδιών, την 1η Μαϊου.
Αγίων Αποστόλων Κατηχωρίου, στις 29 Ιουνίου.

Β) Πρώην Κοινότητα Μακρινίτσας

Εορτολόγιο


6 Ιανουαρίου:
τα Άγια Θεοφάνεια
17 Ιανουαρίου: Εορτασμός Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου
18 Ιανουαρίου: Εορτασμός Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στη Μακρινίτσα και στη Λέστιανη.
6 Φεβρουαρίου: Η πρώτη μάχη της Μακρινίτσας
10 Φεβρουαρίου: Εορτασμός Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο προαύλιο της Αγ. Μαγδαληνής
Τσικνοπέμπτη
7 Μαρτίου: Καθαρά Δευτέρα
17 Μαρτίου 1878: Η μάχη της Μακρινίτσας
25 Μαρτίου: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Πάσχα
Εορτασμός του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου
Εορτασμός του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, στο Μ’ντάνη
2 Μαΐου: Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη συνοικία
8 Μαΐου: Εορτασμός του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη συνοικία της Κακονάς
18 Μαΐου: Εορτασμός της Μεσοπεντηκοστής (Μεταφορά εικόνας και λειψάνων Αγ. Γερασίμου του Νέου διαμέσου της κτηματικής περιφέρειας στον Ι.Ν. της Παναγίας στο Φυτόκο)
13 Ιουνίου: Εορτασμός του Ι. Ν. της Αγίας Τριάδας
24 Ιουνίου: Εορτασμός του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην κεντρική πλατεία
1 Ιουλίου: Εορτασμός του Ι.Ν. των Αγ. Αναργύρων
20 Ιουλίου: Εορτασμός του Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία
22 Ιουλίου: Εορτασμός του Ι.Ν. της Αγ. Μαγδαληνής στη συνοικία της Κουκουράβας
26 Ιουλίου: Εορτασμός του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής
6 Αυγούστου: Εορτασμός του Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην ομώνυμη συνοικία
14 και 15 Αυγούστου: Εορτασμός του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και λαϊκό πανηγύρι
23 Αυγούστου: Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Παναγίας στη Λέσχιανη
29 Αυγούστου: Εορτασμός του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην κεντρική πλατεία
8 Σεπτεμβρίου: Εορτασμός του γενέθλιου της Θεοτόκου στον Ι. Ν. της Παναγίας στο Φυτόκο
15 Σεπτεμβρίου: Εορτασμός της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου του Νέου
26 Σεπτεμβρίου: Εορτασμός της μετάστασης του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στη συνοικία της Κακονάς
1 Οκτωβρίου: Εορτασμός της Ι.Μ. Παναγίας Γοργοϋπήκοου στον οικισμό της Γκιώνη
20 Οκτωβρίου: Εορτασμός της Οσίας Ματρώνης, Εορτασμός Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην ομώνυμη συνοικία
28 Οκτωβρίου: Εθνική Εορτή
1 Νοεμβρίου: Εορτασμός του Ι. Ν. των Αγ. Αναργύρων
8 Νοεμβρίου: Εορτασμός του Ι.Ν. των Ταξιαρχών της κτηματικής περιφέρειας Μακρινίτσας
25 Νοεμβρίου: Εορτασμός του Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης στον οικισμό «Λοζίνικο»
6 Δεκεμβρίου: Εορτασμός του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στις ομώνυμες εκκλησίες

Πανηγύρια και Λαϊκές Εορτές

Α. Τοπική Επέτειος.
17η Μαρτίου 1878 η μάχη της Μακρινίτσας. Επισυνάπτουμε σχετική έκδοση της Κοινότητας, όπου είναι καταχωρημένα περισσότερα στοιχεία για το γεγονός, προς αξιολόγηση εκ μέρους των συνεργατών σας.

Β. Εορτασμοί – πανηγύρια θρησκευτικού περιεχομένου.
Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, (την 14η και 15η Αυγούστου).
Ο εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου, τοπική γιορτή, την 15η Σεπτεμβρίου.
Ο εορτασμός του Ιερού Ναού της Αγίας Μαγδαληνής στην συνοικία Κουκουράβα την 22α Ιουλίου.

Γ. Λαϊκές Εορτές
Επίσης κάθε χρόνο, στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς παρουσιάζεται ο “Αφανός” ενώ στο τέλος της Άνοιξης διοργανώνονται και παρουσιάζονται από τους νέους του χωριού με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση της Κοινότητας «οι Μάηδες», μοναδικό χορευτικό- λαογραφικό – μιμητικό έθιμο.

Γ) Πρώην Δήμος Ιωλκού

Εθνικές εορτές-θρησκευτικοί εορτασμοί- Πανηγύρια

Στις 30 Ιανουαρίου εορτάζεται η Ημέρα της Εκπαίδευσης με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Τιμώνται οι μαθητές-δημότες που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Εορτή της Αγίας Τριάδας. Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ι.Ναός που βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Τριάδας του οικισμού Άνω Βόλου. Γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
Εορτή του Αγίου Ονουφρίου στις 12 Ιουνίου. Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ι.Ναός που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Γίνεται την παραμονή παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
Εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου. Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ι. Ναός στην Ανακασιά. Διοργανώνεται πανηγύρι στην πλατεία της Ανακασιάς με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ι.Ναός που βρίσκεται στο λόφο της Γορίτσας. Την παραμονή της εορτής η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται από τον Ι.Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στον εορτάζοντα Ι.Ναό πεζή με συνοδεία αλόγων (παλαιότερα) και το απόγευμα της εορτής η εικόνα με τον ίδιο τρόπο μεταφέρεται στον Ι.Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Στεκιών.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις- Λαϊκές Εορτές
Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά.
Λαϊκό πανηγύρι με αφορμή την εορτή της Καθαρής Δευτέρας.
Ετήσια γιορτή Στεκιών για τη λήξη των μαθημάτων (τέλος Ιουνίου)
«Θεοφίλεια» (Ιούλιος – Οκτώβριος). Διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, διάφορες εκθέσεις στο Αρχοντικό Ζαφειρίου κ.λ.π.
Η έκθεση Αυτοδίδακτων καλλιτεχνών έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Eκδηλώσεις στο λόφο της Γορίτσας σε συνεργασία με τους Δήμους Βόλου, Πορταριάς, ΕΚΠΟΛ και ΙΓ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (αρχές Σεπτεμβρίου)
Εθελοντική αιμοδοσία (Μάιος και Νοέμβριος)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ- ΑΙΣΩΝΙΑΣ

Α)Πρώην Δήμος Νέας Ιωνίας

Πολιτισμός
Φεβρουάριος Καθ. Δευτέρα
Τέλη Μάη-Αρχές Ιούνη Ερασιτεχνική Δημιουργία
Αύγουστος Καλοκαιρ. Συναυλίες
Σεπτέμβρης Η Άλλη Ελλάδα
Σεπτ-Μάης Κινηματογραφική Κοινότητα Ν. Ιωνίας
Κοινων. Φροντίδα
8 Απρίλη Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
15-24 Δεκέμβρη Γιορτές Χριστουγέννων
Αθλητισμός
Καλοκαίρι Διεθνές Τουρνουά Γυναικών
Καλοκαίρι Ερασιτεχνικά Τουρνουά

Β) Πρώην Δήμος Αισωνίας

Θρησκευτικές εορτές-Πανηγύρια
Υπαπαντή του Χριστού, στο Διμήνι 1 και 2 Φεβρουαρίου
Παμμεγίστων Ταξιαρχών, 7 και 8 Μαΐου

Εθνικές Επέτειοι
28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

Λαϊκές- Πολιτιστικές-Αθλητικές Εκδηλώσεις
Λιγουτσαριά (Περιήγηση ομάδων νεαρών με αμφίεση και κουδούνια και συγκέντρωση στην πλατεία) στο Σέσκλο
Κούλουμα, στο Διμήνι
Ράλι Ακρόπολης- Ποδηλατικός Αγώνας 29 Μαΐου, στο Σέσκλο
Γιορτή Πεπονιού, τέλος Ιουλίου, στο Διμήνι
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, τον Αύγουστο στο Διμήνι

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΑΣ- ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Α)Πρώην Δήμος Αγριάς

Εθνικές εορτές-Πανηγύρια
Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, στην Αγριά
Εκκλησιαστικός Εορτασμός Αγ. Γεωργίου στην Αγριά, αργία – 23 Απριλίου ή 2η ημέρα του Πάσχα
Εορτασμός 14η Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Σταυρού στη Δράκεια – 14 Σεπτεμβρίου
Εκδηλώσεις Μνήμης στο μαρτυρικό χωριό Δράκεια για τα θύματα ης 18ης Δεκεμβρίου από τους ναζί – 17-19 Δεκεμβρίου

Λαϊκές- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
“ΚΟΥΛΟΥΜΑ”, λιμανάκι Αγριάς
Φεστιβάλ Δημοτικής Χορωδίας – 14 Μαΐου
Πανηγύρι, στη Δράκεια – 5 Ιουλίου
Γιορτή λήξης των Τμημάτων Πολιτιστικού – Αθλητικού Οργανισμού – τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου
Πανηγύρι και Ιπποδρομίες στη Δράκεια – 13 Ιουνίου
Γιορτή ελιάς στη Δράκεια (τριήμερο εκδηλώσεων) – τέλη Αυγούστου

Αθλητικές Εκδηλώσεις
Ορεινός Ημιμαραθώνιος “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” – 2ο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου
Σχολικοί Αγώνες Δημοτικών Σχολείων – τέλη Απριλίου
Τουρνουά αθλοπαιδιών (ποδόσφαιρο – μπάσκετ) – τέλη Απριλίου
Ορεινός Μαραθώνιος “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” – 2ο Σαββατοκύριακο του Μαΐου
Λαϊκός Αγώνας Δρόμου “ΓΥΡΟΣ ΑΓΡΙΑΣ” – τέλη Μαΐου
Λαϊκός αγώνας δρόμου μνήμης και θυσίας Αγριά – Δράκεια – τέλη Οκτωβρίου

Β) Πρώην Δήμος Αρτέμιδας

Θρησκευτικές Εορτές και Πανηγύρεις

Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, στον Άγιο Βλάσιο
Πανηγύρι στα Κάτω Λεχώνια στις 5 Αυγούστου- παραμονή της Μεταμόρφωσης
Πανηγύρι του Αγίου Αποστόλου του Νέου στον Άγιο Λαυρέντιο, στις 15 Αυγούστου

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις- Έθιμα-Λαϊκά Πανηγύρια

Κοπή πίτας Πολιτιστικού- Αθλητικού Οργανισμού, Ιανουάριος ή Φεβρουάριος
Αποκριάτικη Εκδήλωση-Πάρτι για παιδιά
Κούλουμα- Παραδοσιακό Γλέντι
Συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού στην Καλοκαιρινή Εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Άνω Λεχωνίων, 28 Ιουνίου -3 Ιουλίου
Λαϊκό Πανηγύρι στην Πλατεία των Άνω Λεχωνίων, την 1η Ιουλίου
Θεατρική Παράσταση ή Μουσική Βραδιά στον Άγιο Βλάσιο, στις 16 Ιουλίου (παραμονή της Αγίας Παρασκευής)
Θεατρική παράσταση στα Άνω Λεχώνια τον Ιούλιο
Μουσική Βραδιά ή Συναυλία στα Κάτω Λεχώνια, αρχές Αυγούστου
Εκδηλώσεις του Μουσικού Χωριού στον Άγιο Λαυρέντιο, από 18 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου
Λαϊκό Πανηγύρι, στο Σουτραλί επί τη ευκαιρία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, 29 Αυγούστου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Εθνικές εορτές -Πανηγύρια
Εορτή Θεοφανείων: Αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Νέας Αγχιάλου.
Αγίου Χαραλάμπους, Πολιούχου Τοπικής Κοινότητας Αϊδινίου στις 10 Φεβρουαρίου: Περιφορά εικόνας, παρουσίαση χορών από το παιδικό τμήμα των χορευτικών συγκροτημάτων, δεξίωση για τους προσκεκλημένους.
Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της Νέας Αγχιάλου με περιφορά εικόνας, αργία για την Νέα Αγχίαλο και τις Μικροθήβες.
Καθαρή Δευτέρα: Εκδήλωση στην παραλία, με πέταγμα χαρταετού, παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά Τμήματα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, σαρακοστιανά εδέσματα για τους επισκέπτες.
25η Μαρτίου – 28η Οκτωβρίου: Κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, ομιλίες, παρέλαση σχολείων και της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα της Δημ. Εν. Νέας Αγχιάλου.

Πολιτιστικές –Λαϊκές Εκδηλώσεις
Μάιος: Πανελλήνια χορωδιακή συνάντηση με τη συμμετοχή 3-4 χορωδιών, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου.
Ιούνιος: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης από την θεατρική ομάδα της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου. Διαρκεί περίπου 7-8 ημέρες.
Ιούλιος: α) Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου ή στο χώρο της Γιορτής Κρασιού (παραλία). β) Ψαράδικη Βραδιά στο γραφικό λιμανάκι: προσφέρονται ψάρια στους επισκέπτες και ζωντανή ορχήστρα διασκεδάζει τους παραβρισκόμενους. Τα χορευτικά συγκροτήματα της Νέας Αγχιάλου παρουσιάζουν νησιώτικους χορούς από όλη την Ελλάδα. γ) 20η Ιουλίου: Μάχη της Σοδειάς: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη θέση ΄΄Κόκκινα΄΄ Νέας Αγχιάλου επί της Εθνικής οδού Βόλου – Νέας Αγχιάλου για τις μάχες εναντίον των Γερμανών Κατακτητών (20-7-1944). δ) 30η Ιουλίου: επέτειος του Ολοκαυτώματος της Παλιάς Αγχιάλου: επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της Νέας Αγχιάλου, στην κεντρική πλατεία, ομιλία.
Τέλη Ιουλίου – Αρχές Αυγούστου: 4ημερη Γιορτή Κρασιού στην παραλία της Νέας Αγχιάλου, με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και δωρεάν κρασί. Παρουσίαση χορών από όλη την Ελλάδα από τα χορευτικά συγκροτήματα της Νέας Αγχιάλου.
Ιούνιο έως Σεπτέμβριο: Εκθέσεις ντόπιων καλλιτεχνών στο παλιό τελωνείο (παραλία). Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν: κόσμημα, βιτρώ, ζωγραφική σε γυαλί, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κ.τ.λ.
Ιούλιο ή Αύγουστο: Λαϊκές βραδιές στις Μικροθήβες και Αϊδίνι, με ζωντανή μουσική και χορό.
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση: Μπορεί να περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία ή παιδικό πρόγραμμα από κάποιον κλόουν.

Πηγές:

«Δημοτικός οργανισμός εκπαίδευσης παιδιού, αθλητισμού και πολιτισμού –ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ( Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. )»
ΙΓ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
5η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων