Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδοΣυνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ Βόλος, 21-23/11/2022 (Χαιρετισμός & Εισήγηση Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ
ΒΟΛΟΣ 21-23 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλία και στον όμορφο Βόλο και ταυτόχρονα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ γι’ αυτή τους την επιλογή. Είναι μια επιλογή που σίγουρα θα δικαιώσει όλους εκείνους που την προώθησαν και είμαι βέβαιος ότι ο όμορφος αυτός τόπος θα λειτουργήσει ως εμπνευστής καλών σκέψεων που θα καταλήξουν σε τεκμηριωμένες και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις.

Είμαι βέβαιος ότι εδώ στο Βόλο θα δώσουμε σημαντικές απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγχαίρω λοιπόν τον Πρόεδρο κ. Παπαστεργίου και το ΔΣ της ΚΕΔΕ όχι μόνο για την επιλογή του τόπου αλλά και για την επιλογή του χρόνου υλοποίησης του Συνεδρίου μας. Νομίζω είναι η πλέον ενδεδειγμένη χρονική στιγμή διότι τώρα δοκιμαζόμαστε όλοι μας από πρωτόγνωρες επιθέσεις προβλημάτων: Ενεργειακή κρίση, Οικονομική κρίση, Κλιματική κρίση, πανδημία, είναι μόνο μια μικρή αναφορά.

Θα σταθώ για λίγο σε αυτή τη μακρόσυρτη περίοδο της πανδημίας η οποία άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας και θα τολμήσω να πω ότι επέβαλε μια νέα τάξη πραγμάτων. Είναι ελάχιστες οι φορές της τελευταίας περίπου τριετίας, που κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε δια ζώσης συναντήσεις ώστε να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Όμως «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Κατορθώσαμε όλοι μας να αποκτήσουμε και να εμπεδώσουμε μια νέα δεξιότητα. Αυτή της τηλεδιάσκεψης. Μας δίνετε μ’ αυτόν τον τρόπο η επιλογή να συνεδριάζουμε ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα αποστάσεως και αδυναμίας, για πολλούς λόγους, προσωπικής παρουσίας.

Έτσι το Ετήσιο Τακτικό μας συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο και πολύ κρίσιμη για την πορεία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Ήταν επιτακτική ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί σε μια δια ζώσης συνάντηση.
Καθημερινά δοκιμάζονται οι αντοχές του θεσμού και όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά παρ’ όλα τα εμπόδια εμείς οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή απαντώντας υπεύθυνα στα αιτήματα των συμπολιτών μας, παρέχοντας καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες, παράγοντας πολιτισμό, αθλητισμό, στηρίζοντας τις ευαίσθητες ομάδες των συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα είμαστε ο πιο κοντινός θεσμός προς τον πολίτη και εμείς σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολούμε αυτή τη Συνταγματική μας αρμοδιότητα. Αντίθετα συζητούμε και φροντίζουμε κατά γενική ομολογία να την υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως ότι οι αντοχές μας και οι αντιστάσεις μας αρχίζουν να δείχνουν σημάδια «κόπωσης». Είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι σε σωματική ψυχολογική ή πνευματική κόπωση. Αναφέρομαι στις εδώ και τώρα αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να μας δοθεί εκ νέου η δυνατότητα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες μας και να προσπαθήσουμε να μην μετακυλήσουμε σ αυτούς τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προέκυψαν.

Για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά απαιτείται άμεσα ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στην Κεντρική Κυβέρνηση και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι διαχρονικά έδειξαν σημαντικά δείγματα γραφής και απέδειξαν ότι έχουν εξαιρετικά αντανακλαστικά.

Θα σας θυμίσω τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, την παρέμβασή τους στις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την πανδημία και άλλα. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό από τα συναρμόδια Υπουργεία ότι πρέπει να συζητηθούν σε νέα βάση σημαντικά ζητήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα όλων μας όπως τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενεργειακή κρίση, το περιβάλλον και άλλα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και εύχομαι ολόψυχα να αποτελέσει την αρχή για τη λύση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς που εκπροσωπούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είμαστε πάντα παρόντες και με όποιο κόστος για να συνεισφέρουμε σ αυτή την πολύ απαιτητική προσπάθεια.

Η πρότερη αυτοδιοίκητη μου εμπειρία μου δίδαξε ότι μετά από μεγάλα συνέδρια συνήθως μένουμε στη θεωρία. Ελπίζω ότι αυτό το συνέδριο θα με διαψεύσει παταγωδώς και ότι θα αναγορευτεί ως το «Συνέδριο των Εξελίξεων και των Έργων»



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
ΒΟΛΟΣ 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια περίοδο όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σωρεία νέων προβλημάτων που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη Ενεργειακή κρίση, την εν γένει οικονομική κρίση, τον πόλεμο, την πανδημία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την άποψή μου στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι τα αντανακλαστικά της λειτουργούν άψογα.

Σ’ αυτή τη δύσκολη, από πολλές πλευρές χρονική περίοδο, πραγματοποιείται το Ετήσιο Τακτικό μας Συνέδριο. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να καταθέσουμε ο καθένας από τη μεριά του τις απόψεις του τους προβληματισμούς του αλλά κυρίως να προτείνει λύσεις. Λύσεις που θα δίνουν απάντηση στις ταλαιπωρημένες κοινωνίες, στα εξαθλιωμένα οικονομικά νοικοκυριά, που θα απαντούν στην ενεργειακή κρίση στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρέπει οι προτάσεις όλων των συναδέλφων να κωδικοποιηθούν να ιεραρχηθούν να αξιολογηθούν με επιστημονικό τρόπο ίσως και να κοστολογηθούν ώστε να προκύψει η Πανελλήνια πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αποτελέσει το επίσημο κείμενο για τη διεκδίκηση και επίτευξη λύσεων πάντα σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση.

Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Δεν είναι όμως ανέφικτο. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και αυτή τη φορά με περισσότερο ζήλο.

Δυστυχώς πλέον ο χρόνος δεν μας περισσεύει.

Ήταν επιτακτική ανάγκη λοιπόν να βρεθούμε όλοι μαζί σε μια δια ζώσης συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε, να καταθέσουμε προτάσεις, να αναφερθούμε στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές μας κοινωνίες και εκ των εν όντων να προτείνουμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις.

Αγαπητοί συνάδερφοι, εμείς στην ΠΕΔ Θεσσαλίας φροντίσαμε πριν από το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ να πραγματοποιήσουμε το δικό μας Συνέδριο στην προσπάθειά μας να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να καταλήξουμε σε κοινές προτάσεις προκειμένου να τις καταθέσουμε σήμερα. Δεν σας κρύβω ότι ήταν κατά την άποψή μου μια εντυπωσιακή διαδικασία κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον γιατί βρεθήκαμε πολλοί συνάδερφοι της Αυτοδιοίκησης σε μια δια ζώσης συνάντηση μετά από αρκετό χρόνο απουσίας λόγω πανδημίας και δεύτερον γιατί προέκυψε μια εξαιρετική ταύτιση απόψεων λες και είχαμε προσυνενοηθεί να ομονοήσουμε. Σαφώς και δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλώς είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι τα σημερινά και καθημερινά προβλήματα μας επηρεάζουν όλους στον ίδιο βαθμό. Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, άντρες και γυναίκες, νέους και πρεσβύτερους. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα προβλήματα μας έχουν γίνει βίωμα.

Είμαστε λοιπόν εδώ όλοι για να προτείνουμε λύσεις εφικτές αλλά κυρίως να προτείνουμε συνέργειες χωρίς αγκυλώσεις και βαρίδια που θα συμβάλλουν άμεσα και θετικά στην κοινή μας προσπάθεια.

Σε αυτό το σημείο θα σας παραθέσω τις θέσεις της ΠΕΔ Θεσσαλίας όπως αυτές προέκυψαν στο Τακτικό μας Συνέδριο στις 11 Νοεμβρίου 2022 στο Δήμο Μετεώρων:

  • Καταστατική θέση των Αιρετών
  • Στελέχωση των ΟΤΑ που είναι υποστελεχωμένοι.

Αντιμετώπιση με συγκεκριμένες θέσεις της ενεργειακής κρίσης όπως Οικονομίες κλίμακος, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων. Συγκεκριμένα σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία. Το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ Πανελληνίως ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό του 1, 2 δις ευρώ ετησίως. Οι ενεργειακές ανάγκες των Δήμων και ΔΕΥΑ προκειμένου να έχουν επάρκεια είναι της τάξης των 5.000 Μεγαβάτ, το οποίο ως κόστος επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 3 δις ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η επένδυση θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60%. Αυτό σημαίνει σε απόλυτα νούμερα ότι θα εξοικονομούμε περίπου 720 εκατομμύρια ευρώ ετησίως χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές χρεώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν κυριολεκτικά «σωτήριο». Εάν δε, συνυπολογίζουμε και τον χρόνο απόσβεσης που είναι περίπου 4 έτη τότε γίνεται κατανοητό ότι αυτή η επένδυση είναι άμεσης προτεραιότητας με τεράστια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η απαιτούμενη έκταση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μονάδων είναι περίπου 50.000 στρέμματα για όλη την Ελλάδα.

  • Κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων, αφού όμως ληφθεί υπόψη: α) η άμεση χρηματοδότηση, στελέχωση και υποδομές μεταβιβασμένων αρμοδιοτήτων (ενδεικτικά: Ναυαγοσωστική κάλυψη, αδέσποτα, καθαρισμός οικοπέδων, γκρεμισμένα σπίτια κλπ).
    β) η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους (ρεύμα, καύσιμα)
  • Διαδικασίες προετοιμασίας φακέλων για το Ταμείο Ανάκαμψης και γνωστοποίηση των όρων ένταξης των προτάσεων.
  • Την μη εφαρμογή του τέλους ταφής απορριμμάτων αφού, για μια φορά ακόμη, η ευθύνη των καθυστερήσεων ανήκει στην πολιτεία και όχι στους Δήμους.
  • Αλλαγή κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ και άμεση απόδοση παρακρατηθέντων
  • Επανακατοίκηση της υπαίθρου για την τόνωση της με συγκεκριμένα κίνητρα.
  • Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων σε μικρούς Ορεινούς και Νησιωτικούς Δήμους.
  • Συνεργασία των Δήμων με τις διαχειριστικές αρχές και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονικών ορίων για την εκτέλεση έργων.
  • Υποχρεωτική η γνώμη των Δήμων για έργα που αφορούν σε ΑΠΕ. Νομοθετική παρέμβαση ώστε η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δεσμευτική.
  • Περιβαλλοντικό τέλος για την άρδευση και ύδρευση: Για την άρδευση το συγκεκριμένο τέλος στη λεκάνη απορροής του Πηνειού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 11 ευρώ ανά στρέμμα. Πόσο δυσβάσταχτο! Ζητάμε να μην ισχύσει αυτή η επιβάρυνση.
  • Δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων: Προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι ζητάμε να γίνει επιμήκυνση των δανείων κατά 17 μήνες ή οι δόσεις να γίνουν περισσότερες από 22.
  • Κάλυψη εξόδων των Δημοτικών Συμβούλων και των Αντιδημάρχων που είναι συνταξιούχοι ή Δημόσιοι Υπάλληλοι.
  • Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Υποχρέωση για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καταγραφής των οφειλών τους στους Δήμους ώστε να υπάρχει έλεγχος της απόδοσή τους.
  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση οχημάτων και μηχανήματων αλλά και για αγορά νέων σε υπηρεσίες όπως η Πολιτική Προστασία.
  • Θεσμοθέτηση αυστηρών χρονικών ορίων σε όλες τις υπηρεσίες για γνωμοδοτήσεις απαντήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι αυτές είναι οι θέσεις της ΠΕΔ Θεσσαλίας όπως προέκυψαν μέσα από ένα δημοκρατικό και δημιουργικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνέδριου μας.

Θέλω να πιστεύω ότι με αυτές τις προτάσεις θα συμβάλουμε κι εμείς από τη μεριά μας ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους μας να γίνουμε πιο δημιουργικοί πιο αποτελεσματικοί αλλά και πιο ικανοί για να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν.
Αυτές είναι οι προτάσεις μας και αυτές καταθέτουμε σήμερα στο Ετήσιο Συνέδριο μας.

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ

Σχετικά Άρθρα