Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών

Το Σάββατο 2/4/2016 και ώρα 19:00 συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην συνεδρίαση εκτός των μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ παρευρέθηκε επίσης και ο Βουλευτής  κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας & Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος και πλήθος Δημάρχων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης Απόστολος, ως ο φιλοξενών Δήμαρχος, ο οποίος καλωσόρισε τον Υπουργό και όλους τους παρευρισκόμενους. Ενημέρωσε τον Υπουργό για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λαρισαίων σε σχέση με το Προσφυγικό ζήτημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου σε συνεργασία και με άλλους Δημάρχους να προωθήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κωτσός διατύπωσε συνοπτικά στον Υπουργό τις παρακάτω θέσεις της ΠΕΔ για τα τρέχοντα ζητήματα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

1. Η ΠΕΔ Θεσσαλίας και σύσσωμη η Τ.Α. δίνει καθημερινά λύσεις στο «Προσφυγικό και  Μεταναστευτικό» ζήτημα χωρίς ανταλλάγματα. Το ζητούμενο όμως είναι ότι όλες οι ενέργειες της Τ.Α. για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είναι ενταγμένες σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης ως προέκταση ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου.
2. Παρέμβαση του Αρμοδίου Υπουργού για οριστική λύση του προβλήματος των παιδικών χαρών των Δήμων. Μετά τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών απαιτείται άμεσα η εξεύρεση πόρων εκ μέρους της πολιτείας προκειμένου να γίνουν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης. Η πρόταση της ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι η αύξηση του ποσοστού στο Πράσινο ταμείο ή η λειτουργία ενός προγράμματος τύπου «Αύλιοι χώροι των σχολείων».
3. Επανεξέταση ή κατάργηση του Μητρώου Συμβάσεων που αυξάνει σε τεράστιο βαθμό τη γραφειοκρατία (προβλέπει αναρτήσεις δαπανών από το πρώτο ευρώ) χωρίς να προσφέρει τίποτε στην ήδη διασφαλισμένη διαφάνεια.
4. Παράταση των Συμβάσεων των Υπαλλήλων καθαριότητας έως το τέλος του 2016 αλλά με την καταβολή των αντίστοιχων πόρων από την κυβέρνηση.
5. Παράταση του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης έως το τέλος του 2016 διότι απεδείχθη περίτρανα ότι συμβάλουν θετικά στην αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών όσο αφορά συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
6. Μεταφορά θεσμοθετημένων πόρων προς  την Τοπική Αυτοδιοίκηση , ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δαπανώνται ποσά για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.
7. Επαναπροσδιορισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών, λύση στο ζήτημα των άμισθων αντιδημάρχων και των εξόδων μετακίνησης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8. Αναβάθμιση του ρόλου των ΠΕΔ της Χώρας  ώστε μέσα από συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να συντονίζει και να παρέχει άμεσα τεχνική υποστήριξη κυρίως στους μικρότερους Δήμους της Χώρας.

Σε συνέχεια πολλοί από τους παρευρισκόμενους Δημάρχους τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν ερωτήματα που αναφέρονταν σε επίκαιρα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός τοποθετήθηκε και έδωσε άμεσα απαντήσεις επί των ερωτήσεων και δεσμεύτηκε να επιληφθεί το συντομότερο για όλα τα θέματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι.

Δεσμεύτηκε για την άμεση ενίσχυση των δήμων που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ζητήματος με 2,8 εκ. ευρώ αλλά και για περαιτέρω χρηματοδότησή τους με άλλα 3 εκατομμύρια. Επίσης ενημέρωσε ότι διεκδικεί χρήματα για τους Δήμους και από το Ταμείο των 100 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε.. Διαβεβαίωσε ακόμη τους Δημάρχους ότι φιλοδοξεί, μέσα από διάλογο μαζί με αυτούς και με τους Περιφερειάρχες, να ετοιμάσει νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη με στόχο την πραγματική αποκέντρωση και την εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων, από την Πολιτεία στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως την εμπλοκή του χωροταξικού ζητήματος.

Τέλος, μετά από τη λήξη της συνεδρίασης παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Υπουργού σε ταβέρνα στο κέντρο της Λάρισας.

2016-04-02-dioikitiko-kouroumplis-01

2016-04-02-dioikitiko-kouroumplis-02

2016-04-02-dioikitiko-kouroumplis-03

2016-04-02-dioikitiko-kouroumplis-04

2016-04-02-dioikitiko-kouroumplis-05

pineios-diethnes-synedrio
ped-Klimatiki-allagi
poleodomika-stoixeia
politistikes-diadromes

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

« Μάιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Επικοινωνία

ΠΕΔ Θεσσαλίας

Πανός 14, 41222, ΛΑΡΙΣΑ

Τηλ: 2410259757, 2410251261

fax : 2410539259

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Στατιστικά

Έχουμε 54 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Tags...

Θεσσαλία, ΠΕΔ, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σποράδες, Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, Περιφέρεια

Follow Us

fb 2   youtube2

Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδας ItBiz (an ITBIZ International BU)

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

Log in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Ακύρωση